RVS 304 – RVS 316

RVS 304 of 316 ( V2A of V4A )

Deze twee soorten RVS (roestvast staal) zijn verreweg de meest voorkomende van alle soorten roestvast staal. De Legering 304 wordt voornamelijk gebruikt in de voedingsindustrie. De legering biedt een goede sterkte versus een goede materiaalvormbaarheid. RVS 304 is wel gevoelig voor chloriden en zuren, die corrosie / roest kunnen veroorzaken. Agressieve omgevingen zoals zeewater en kustgebieden kunnen zijn daarom ook  ongeschikt zijn voor 304.

Het grote verschil tussen materiaal 304 en 316 is dus de samenstelling. RVS 316 bevat 2% molybdeen, waardoor het materiaal beter bestand is tegen scheuren, spanningscorrosie en putjes. Het molybdeen in de legering maakt de 316 minder gevoelig voor chloriden. Dit in combinatie met een hoger nikkelgehalte verhoogt de corrosieweerstand van 316. Deze eigenschappen maken 316 ideaal voor vochtige omgevingen met regelmatige blootstelling aan zout.

Om deze reden wordt roestvrij staal 316 vaak aanbevolen voor buitentoepassingen, met name waar zware omgevingsfactoren aanwezig zijn. De toepassingen voor de 316 zijn onder meer te vinden in de botenbouw, laboratoria of gebouwen of machines aan de kust.

RVS 304 RVS 316

Wat is duurder RVS 304 of 316?

Het prijsverschil tussen 304 of 316 is in feite minder belangrijk dan de daadwerkelijk keuzen. Bij de keuze tussen RVS 304 en RVS 316 is het namelijk belangrijk om rekening te houden met de omgeving waarin het RVS wordt gebruikt. Ook al is 316 roestvrij staal duurder dan 304 roestvrij staal, als 304 roestvrij staal bij uw situatie past, hoeft u geen 316 roestvrijstalen producten te kopen.

Waarom RVS 316?

RVS 316 is zeer corrosiebestendig en heeft een goede temperatuurbestendigheid waardoor apparatuur met stoom gereinigd kan worden. Deze eigenschappen maken dit materiaal zeer geschikt voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie waar hygiëne een belangrijke factor is.

Kan RVS gaan roesten?

Ja, zelfs roestvrij staal heeft verzorging nodig om roest te voorkomen.
Zure regen, zeelucht, metaaldeeltjes en andere externe factoren beïnvloeden het oppervlak van roestvrij staal.

RVS A2 ( RVS V2A )

Dit is de meest gebruikte RVS variant voor bevestigingsmiddelen. A2 roestvrij staal bevat chroom en nikkel. Dit type is onder normale omstandigheden zeer goed bestand tegen corrosie. Als we echter te maken hebben met agressieve omgevingen, bijvoorbeeld met zeewater en chloor, is het beter om RVS A4 te gebruiken. 

RVS A4 ( RVS V4A )

RVS A4 bevat naast chroom en nikkel ook molybdeen. Dankzij deze samenstelling is de weerstand tegen corrosie groter. A4 RVS is overal te vinden waar chloor of zout een rol speelt, bijvoorbeeld in de jachtbouw of in bepaalde industrieën. omgevingen

Contact formulier - www.lasscharnieren.nl - Lasscharnieren & Laspaumelles


Contactmogelijkheden: